Opportunistische ziekten! Wat zijn ze? En wat zijn ze? Kus op de mond Immuun venster Oral Health

Het belang van orale gezondheid voor mensen met hiv of aids

Het belang van mondgezondheid voor mensen met hiv en ook mensen met aids
De vraag is: hoeveel kost het om je mond zo te houden?

Het belang van mondgezondheid

Het belang van mondgezondheid - en dat is een volgende stap naar het elitisme in Brazilië

Wanneer iemand besmet raakt met HIV, moeten ze ervoor zorgen dat ze gezond zijn. In deze zorgreeks heeft dit het behoud van uw mondgezondheid ingeprent.

WAT IS BUCALGEZONDHEID?

Mondgezondheid vertegenwoordigt een ondeelbaar deel van de algemene gezondheid. Mondgezondheid hebben betekent niet alleen perfecte tanden en gezond tandvlees, maar gezonde mensen met een gezonde mond. De mond is het medium waardoor we communiceren en onze beste (en slechtste) gevoelens uiten. Om mondgezondheid te hebben, is om te kunnen glimlachen als we gelukkig zijn, het is niet om onze tanden te slijpen als we nerveus zijn, het is niet om te stoppen met het tandenpoetsen wanneer we verdrietig, angstig of depressief.

WAT HEEFT EEN GEZONDE MOND?

Gezonde mond is die zonder cariës, zonder parodontitis, zonder wonden, zodat je kunt kauwen, slikken, praten en lachen. Het is belangrijk om de onderlinge verbinding te herkennen de verschillende systemen van het lichaambijvoorbeeld: tanden zonder cariës en gezond tandvlees laten je goed kauwen, goed kauwen leidt tot een goede spijsvertering, enzovoort.

De zo aanbeden esthetiek is ook belangrijk.

Het is echt gaaf om te kunnen lachen zonder trauma's, maar het heeft geen zin

Heb sterke tanden met bloedend tandvlees.

Wat is niet cool, ik zou zeggen, is bloeden over de hele banksaldo, overgeleverd aan de genade van de sociale bijstand en, in Brazilië, hebben een goede mondgezondheid is in het algemeen goed worden!

WAT KAN IK DOEN VOOR GOEDE MONDELINGE GEZONDHEID?

Mondgezondheid hebben is in de eerste plaats een individuele wens en bezorgdheid, dat wil zeggen, je moet een effectieve medewerker zijn bij het bevorderen van de mondgezondheid.

HOE KAN MIJN TANDARTS HELPEN?

Je tandarts is je partner. Het kan zorgen voor eventuele veranderingen in uw mond, of het nu gaat om cariës, tandvleesaandoeningen of andere ziektes zoals candidiasis, herpes, enz. Maar alleen met samenwerken, tussen u en uw tandarts. Je zult in staat zijn om het gemeenschappelijke doel van mondgezondheid te bereiken.

WAAROM ZOU IK DE TANDARTS VINDEN?

Ongeveer 50% van mensen besmet met HIV kan een virus-gerelateerde ziekte in de mond hebben naarmate dit probleem eerder werd ontdektHoe sneller dit probleem wordt ontdekt, hoe gemakkelijker het zal zijn om het te behandelen.

Wat zijn deze ziekten?

Alle hierin beschreven ziekten zijn niet specifiek voor HIV-infectie. Het feit dat een patiënt een van hen heeft, betekent niet dat ze HIV hebben. Tandcariës en parodontitis zijn de belangrijkste ziekten van de mond, ongeacht of de patiënt HIV-positief is of niet. De candidiasis, Herpes Zoster, een leukoplakie, Kaposi sarcoom, en speciale parodontitis zijn ziekten van de mond, die weliswaar niet specifiek worden direct gerelateerd aan HIV-infectie.

CARIE DENTARIA

Tandcariës is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door bacteriën die van de ene persoon op de andere kunnen overgaan.

Mondgezondheid en tandbederf

een andere, zolang u een dieet hebt dat rijk is aan suiker. De micro-organismen die cariës vormen, vormen kolonies die aan de tand hechten via een tandplak, tandplak genaamd. De cariogene micro-organismen van deze plaque eindigen en veroorzaken demineralisatie van het tandglazuur. Als dit proces niet wordt onderbroken, wordt de cariës geïnstalleerd en vormt zich een holte.

WAT KUNT U MEER DOEN DAN IK HEB GEPLAATST?

Sommige factoren interfereren met de grotere of kleinere hoeveelheid cariës die een individu kan hebben, in het bijzonder bij HIV-geïnfecteerde individuen.

Als voorbeeld hebben we:

DRUGS: Regelmatig gebruik van veel medicijnen kan cariës veroorzaken door twee mechanismen: kan leiden tot verminderde speeksel in de mond, waardoor de bescherming van de capaciteit, of de noodzaak om te worden genomen met een dieet met een hoog niveau van calorieën, zoals het geval is met saquinavir.

DIEET: Zoals hierboven beschreven, vaak als gevolg van een groot aantal medicijnen die gebruikt worden, moet de patiënt vetrijk dieet, meestal geassocieerd met verschillende soorten suikers (bijvoorbeeld chocolade) mo waardoor de kans op het hebben van cariës toeneemt.

MOEILIJKHEID VAN BORSTELEN: Soms kan de aanwezigheid van zweren in de mond pijn en moeite met poetsen veroorzaken.

WAT KAN IK DOEN OM HET RISICO OP HAVING CAVES TE VERMINDEREN?

U kunt het risico op gaatjes verlagen, zelfs als u zich binnen de bovengenoemde groepen bevindt. Houd er rekening mee dat:

  1. De duur van het verblijf van het suikerhoudende voedsel in de mond en de hoeveelheid tijd dat het wordt ingenomen zijn van fundamenteel belang voor het verschijnen van de cariës;
  2. Hoe sterker het voedsel, des te groter het risico van cariës (opgezette biscuit, karamelkogel);
  3. Aandacht voor wat je gaat eten, want vaak heeft het eten suiker "verborgen", zoals het geval is met ketchup; · Poets je tanden correct en regelmatig.
Je moet je tanden en tong poetsen na de maaltijd en vooral 's avonds voor het naar bed gaan.
Het belang van mondgezondheid
Het belang van mondgezondheid wordt niet in aanmerking genomen bij het omgaan met een arm persoon. Verdomme, dit is de maat, en ja, natuurlijk, Pele had gelijk in zijn lijn. Wanneer u op de afbeelding klikt, komt u op de oorsprong van de afbeelding. DE SITE IS HUDA BEAUTY IN HET ENGELS

Gebruik fluoridetandpasta De draad of tandheelkundige tape is een aanvulling op de borstelwerking en moet daarom op dezelfde frequentie worden gebruikt. Onthoud altijd: hoe groter de frequentie van het reinigen, hoe minder kans op het ontwikkelen van cariës. Fluoride is een zeer belangrijke stof omdat het helpt het glazuur van de tanden te beschermen, waardoor ze beter bestand zijn tegen de aanval van de bacteriën. U moet regelmatig fluoride gebruiken via mondwater en fluoridetandpasta.

Vergeet niet dat de TAFEL VAN SUIKER, snoep, chocolade en frisdranken zijn de meest voorkomende bronnen van sucrose, VERERGERD door herhaalde consumptie, A korte vakanties, en suikerhoudende voedingsmiddelen met een neiging te treden tot de TANDEN ZIJN DE BELANGRIJKSTE CARIES veroorzaakt. Een dieet hoog caloriegehalte hoeft niet per se een dieet rijk aan suiker.

WAT IS PERIODONALE ZIEKTE?
Mondgezondheid, vooral bij jonge kinderen, kan worden gehandhaafd of op zijn minst een beperkt onderhoud geven, een suikerquotum in vier en alleen 1 / 4 opleveren
Suikerklontjes doen me denken aan "Bunny Bugs." Toen hij de "persoon 1 kluit" of 2 kluiten vroeg "zou je altijd eindigen met je beukende hoofd (twee kluiten) en ik zou mezelf uitlachen met lachen. Overigens, door op de afbeelding te klikken, ga je naar een andere site, in een "zeer interessant" materiaal!

Parodontale aandoeningen - Gingivitis of Pallor

Oral Health
Ja, het is moeilijk te zien. En ik zeg dat veel mensen krijgen "het" omwille van sociale factoren. De kosten van tandheelkundige behandeling, en ik zeg kosten omdat er vele zijn, maken mondgezondheid een "goede look" die nodig is om te werken met publiek, uiteindelijk functioneren als een soort van "eerste trechter", die de kansen van een persoon ontkent maar aan het eind van de puberteit of, zo u wilt, is er door 18, 19, 20 jaar misschien. Dit komt omdat er geen manier is om te behandelen omdat er geen manier om te betalen!

Algemeen bekend als gomziekte, gingivitis en pyorrhea Deze ziekte komt voor wanneer een of meer van de weefsels die het parodontium beïnvloed. Het parodontium (peri = ongeveer tandheelkundige = tand) omvat de volgende weefsels: het tandvlees, de periodontale ligament (vezels die de tand hechten aan het bot), de basis cement (weefsel boven de root) en alveolaire bot (weefsel waarvoor geldt de tand). U kunt uw tanden als gevolg van parodontitis te verliezen.

Deze ziekte wordt veroorzaakt door plaque, een film of een cluster van bacteriën die hecht aan de tand of mond van de vaste structuren. Als dit bord niet dagelijks wordt verwijderd en was met borstel / tandlint, wordt het een hard, ruw en poreus stof waarvan bekend als tandsteen of tandsteen. Toxinen geproduceerd door bacteriën in de plaque bootsen het tandvlees, wat leidt tot ontsteking; deze toxines vernietigen steunweefsels rondom de tanden vormende zakken die zijn gevuld met meer plaque, parodontitis veroorzaken, wat resulteert in gingival bloeden, verlies van alveolair bot (waarbij de tand ondersteund), slechte adem en eet progressie verlies tand. Alleen een tandarts kan de diagnose van tandvleesaandoeningen, dus het is belangrijk dat u regelmatig een bezoek, altijd waaronder een parodontale examen met indringende in alle tanden.

WAT KAN MIJ LEIDEN TOT GELOVEN DAT IK PERIODONALE ZIEKTE HEEFT?

Tekenen van tandvleesaandoeningen zijn onder meer:

  • Gingivale bloeding (dit is een geval waarin, ten minste hypothetisch, met een combinatie van meerdere factoren, die ik, ik betreur het schrijven, kan leiden tot persoonlijke besmetting van HIV door de mond te kussen - IK VERSTERK: HYPOTHETISCH. In meer dan 20 jaar is er nooit een HIV-geïnfecteerde persoon in mijn geschiedenis geweest, sinds ik mijn serologie op de hoogte was)
  • Rood, gezwollen of pijnlijk tandvlees
  • Aanhoudende slechte adem
  • Aanwezigheid van pus tussen het tandvlees
  • Mobiliteit of terugtrekking van tanden
  • Verander de manier waarop je tanden passen wanneer je je mond sluit
  • Verandering in de manier waarop een partiële prothese is aangebracht

U kunt echter parodontitis hebben en geen van deze symptomen hebben, vandaar het belang van een regelmatig bezoek aan de tandarts

HOE PERIODONTALE ZIEKTE TE VOORKOMEN?

U kunt parodontitis voorkomen door tandplak te verwijderen terwijl u elke dag borstelt en draad / tandheelkundige tape passeert. Raadpleeg uw tandarts als uw manier om uw tanden te poetsen correct is. Professionele reiniging, met een tandarts of mondhygiënist, kan minimaal twee keer per jaar nodig zijn. Als u wordt behandeld voor parodontitis, heeft u mogelijk vaker bezoeken nodig.

Moet ik de tandarts vertellen dat ik hiv-positief, hiv-positief of leven met aids ben?

Oral Health
Ik had zoveel angst om tandarts te worden, maar ze waren zelfs middeleeuws, dat ik voor veel gebitsproblemen won. Temidden van de chaos die mijn leven is geworden, in het tweede ondersteuningshuis waar ik heb verbleven, maar ik bleef niet lang. Er was een samenwerkingsverband tussen het ondersteuningshuis (wat ik niet wist hoe het werkte) maar omdat ik inwoner was van het ondersteuningshuis had ik recht op zorg. In die dagen kon er weinig worden gedaan voor een seropositief persoon en de enige behandeling voor mij, die met mondgezondheid in scherven was, was het verwijderen van de meest beschadigde tanden. Ze waren niet meer terug te vorderen. En ze waren een poort naar ziekte. "Maar laat me rustig zijn", want er zou een implantaat worden gemaakt. Welnu, het ondersteuningshuis had zijn motieven daar. Lastig, zoals de meerderheid van de kerken, om me eruit te schoppen. En dat deed hij ook! En ik verloor het recht op behandeling. Nu begin ik er één, wat me "gezichtsogen" kost vanwege het belang van mijn mondgezondheid

Wanneer u de tandarts bezoekt, dient u uw hiv-status te vermelden en duidelijke en actuele informatie te verstrekken over uw gezondheidsstatus, waaronder de resultaten van laboratoriumtests en het gebruik van medicijnen.

ER IS ENIG VERSCHIL IN MIJN BEHANDELING OMDAT IK HIV POSITIEF IS?

Bij HIV-infectie is een agressievere en resistentere vorm van parodontitis waargenomen, maar meestal wordt u op de conventionele manier behandeld. deze behandeling bestaat uit het verwijderen van tandplak en tandsteen en het rechttrekken van het tandoppervlak. In meer gevorderde gevallen kunnen, afhankelijk van de staat van uw mond, operaties en andere behandelingsmodaliteiten noodzakelijk zijn.

Wat is orale Candidiasis?

Oral HealthMeer algemeen bekend als "spruw", wordt deze laesie veroorzaakt door schimmels.

Candidiasis wordt vaker gezien als een witte of geelwitte plaque, die kan worden verwijderd door te schrapen, waardoor een rood of bloedend gebied overblijft. Het kan overal in de mond worden gevonden en veroorzaakt meestal geen pijn.

ZIJN ER ANDERE MANIEREN VAN CANDIDIASIS?

Candidiasis en het belang van mondgezondheidCandidiasis kunnen worden weergegeven op andere manieren, zoals erythemateuze candidiasis, een rode vlek in de mond (gehemelte) en de tong, of rode vlekken veroorzaken in de wang en een andere verwonding genoemd hoekige Quelite die scheuren of scheuren bij de hoeken van de mond die kan worden geassocieerd met de zweren, roodheid en witte platen. Meestal veroorzaakt geur bij het openen van de mond.

WAT VEROORZAAKT ULCER VOORKOMEN IN DE MOND VAN EEN HIV-POSITIEVE PATIËNT?

Dit type van de wond in de mond van een HIV-patiënt die vele oorzaken, onder hen kan hebben: · Het kan een koortslip worden · Kan een maagzweer veroorzaakt door het HIV-virus zelf of andere virussen zijn, maar kan een meer agressieve laesie zijn, zoals kanker van de mond; dus je moet aandacht besteden aan alle wonden in je mond die niet geneest in 15 dagen te zijn. Zo niet moet u een tandarts of uw arts te zoeken.

EENVOUDIGE HERPES

Herpes lippenEr zijn verschillende soorten virussen die een persoon kunnen infecteren, waarvan herpes simplex-virusinfectie een van de meest voorkomende is. In de mond heeft deze infectie drie vormen:

Er zijn verschillende soorten virussen die een persoon kunnen infecteren, waarvan herpes simplex-virusinfectie een van de meest voorkomende is. In de mond heeft deze infectie drie vormen:

Een veel voorkomende presentatievorm bestaat uit blaasjes. En let op, het is meestal op de onderlip, en worden voorafgegaan door een rood, pijnlijke plek, bekend als terugkerende koortslippen.

Bepaalde dingen moeten gebeuren

Ik ontmoette een aantal mensen die gecontracteerd tijdens de bevalling, van de besmette moeder en in acute herper crisis die zich voordeed!

Maktub

Deze vesicles scheuren en laten gebieden zweren, bedekt met korstjes, zeer pijnlijk en persistent.

Bij de patiënt met AIDS kunnen recidieven vaker voorkomen, met grotere laesies en langere duur.

Kleine blaasjes die scheuren en kleine zweren vormen die kunnen samenkomen en een grotere, onregelmatig gevormde zweer vormen

Bij jongere personen en kinderen kan bij het eerste contact met het virus soms een ernstig beeld van de orale mucosale betrokkenheid optreden. die gepaard gaat met hoge koorts en bekend staat als primaire herpetische stomatitis.

De aanwezigheid van HIV kan deze voorwaarden heel ingewikkeld maken

Bij de met HIV geïnfecteerde patiënt kan het agressiever zijn en verspreid door de mond en op elke leeftijd.

Een gebruikelijke presentatievorm bestaat uit vesicles, vooral de onderlip, voorafgegaan door een roodachtige zone, pijn, bekend als terugkerende herpes labialis. Deze vesicles scheuren en laten gebieden zweren, bedekt met korstjes, zeer pijnlijk en persistent.

Bij de patiënt met AIDS kunnen recidieven vaker voorkomen, met grotere laesies en langere duur.

Kleine blaasjes die breken en kleine zweren vormen die kunnen samenkomen en een grotere, onregelmatig gevormde zweer vormen.

Bij jongere personen en kinderen kan bij eerste contact met het virus een ernstig beeld van het mondslijmvlies optreden, wat gepaard gaat met hoge koorts en bekend staat als primaire herpetische stomatitis. Bij de met HIV geïnfecteerde patiënt kan het agressiever zijn en verspreid door de mond en op elke leeftijd.

PULOSA LEUCOPLASIA

Pilosa Leukoplakie en het belang van orale gezondheid voor mensen met hiv
De afbeelding leidt naar een specifiek artikel van dit thema in een ander browsertabblad

Het is een ander letsel veroorzaakt door een virus, genaamd Epstein Barr Virus. Het presenteert als een witte laesie, met een gegolfd oppervlak op de laterale rand van de tong, niet verwijderbaar door schrapen. De aanwezigheid van deze laesie in de mond van een met HIV geïnfecteerde patiënt kan een aanwijzing zijn voor een compromis met betrekking tot het immuunsysteem. Ik, Claudio, maak een opmerking. Deze tekst, in zijn originele papieren, na te zijn gescand, is herzien.

De tekst zegt, stom, dat dit incident geeft immunologische beschadiging aan.

Oral Health

Niet helemaal!

En zelfs als het een mogelijk immuungecompromis vertegenwoordigt, kan dit van alles komen.

Een gevecht tussen vriendjes, een situatie van verdriet, depressie of stress, zelfs als rouw, angst, stress en zelfs een plotselinge vreugde kan leiden tot een organische onbalans.

Als een treurig voorbeeld, als ik naar een steengroeve ga en speel in de "pesacria", waar iedereen verdient iets Ik, ik vang een potlood! (sic) En als ik het opnieuw probeer ... Ik vang een gum om peninkt te wissen!

Welnu, terug in 2000, en ik was nog niet begonnen aan de site, ik heb gewonnen!

Mirakel tussen alle wonderen, een dikke som geld, van een kapitalisatietitel die ik had gekocht, omdat hij een idioot was die dat geloofde, iets meer dan twee maanden geleden.

Nou, de eerste uitgave werd de auto schoonmaken Felipe T Rock betalen, badend ik intern en braken, zonder voorafgaande, ingenomen om het even wat. Ik verdreef maagsap (chloridic zuur) en gal! Zo eenvoudig!

WAT IS HERPES ZOSTER OF KOPER?

Oral HealthIk heb geen afbeeldingen over het onderwerp gevonden. Ik gaf er de voorkeur aan om het niet te riskeren!

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat virus wordt genoemd varicella - zoster (VHZ). De primaire infectie met dit virus wordt waterpokken genoemd, de reactivering van dit virus manifesteert zich klinisch als herpes zoster. Wanneer het de mond beïnvloedt, komt het meestal voor als kleine ulceraties, vooral in het gehemelte of de tong, en kenmerkt het zich kenmerkend bij een vertakking van een sensorische zenuw, die de middellijn van het getroffen gebied niet overschrijdt.

Oral Health

WAT IS CITOMEGALOVIRUS-ZIEKTE (CMV)?

Dit virus veroorzaakt verschillende infecties, lees verder op Opportunistische Ziekten in dit blog.

Maar in de mond, kan overal voorkomen, vooral kritisch wanneer het voorkomt in de gingiva, omdat het parodontitis kan nabootsen. Snelle en nauwkeurige diagnose is noodzakelijk omdat de behandelingsmodaliteit volledig anders is dan de eerder beschreven parodontitis van bacteriële oorsprong.

WAT IS DE PAPILOMA ZIEKTE VAN DE MENSELIJKE VIRUS?

Het kan klinisch in verschillende vormen aanwezig zijn, zijn de laesies bekend als papilloma's, condylomen en wratten. Hoge of vlakke laesies, met een wit oppervlak, enkel of meervoudig, dat overal in de mond kan voorkomen. Condylomata acuminata m (venerische wratten) vaak meervoudige, kunnen overal voorkomen in de mond en dit vaak geassocieerd met genitale lesies.

WAT IS KAPOSI SARCOMA?

Claudio Souza
Mensen schrijven zonder na te denken. Deze kanker, meestal van de huid, kan zich bij oudere mannen manifesteren bij mensen met een ietwat geavanceerd AIDS-beeld, met zeer slechte tellingen van CD4. Toen ik met deze "saite" begon, nam ik contact op met het Ministerie van Volksgezondheid, eigenlijk met het uitgestorven nationale SOA / AIDS-programma, met het verzoek om informatie en instructies. Een van de boeken die ze me stuurden had de titel niets suggestiefs: AIDS, lees voor het schrijven

Het is een type tumor, het meest voorkomend bij AIDS-patiënten. De laesies kunnen aanwezig zijn als geïsoleerde of meerdere vlekken, rood of violaceous van kleur. Ze kunnen ook aanwezig zijn als een knobbel of tumor (toename in weefselvolume), variërend in grootte en kleur.

De meest voorkomende plaatsen zijn het gehemelte en vervolgens het tandvlees. De laesies van de mond kunnen wijzen op de betrokkenheid van andere delen van het lichaam.

Andere tumoren van bacteriële, schimmel- of virale oorsprong kunnen een patiënt treffen die is geïnfecteerd met HIV of AIDS.

HOE KAN IK DOEN ALS IK EEN VAN DEZE LETSELS HEB?

Het zelfonderzoek van de mond doen en regelmatig naar uw tandarts kijken of wanneer u een zweer, zwelling of zwelling in de mond voelt. Het zelfonderzoek is eenvoudig en de persoon kan het zelf doen vóór een spiegel op een goed verlichte plaats. Het doel ervan is om precursorenlaesies van mondkanker en eventuele andere laesies die in je mond verschijnen te identificeren. Door dit onderzoek kunt u veranderingen in de kleur van het slijmvlies van uw mond identificeren, zoals wittere of rode gebieden, die aan het begin van uw evolutie gewoonlijk geen symptomen of ongemak vertonen en belangrijk zijn bij de vroege diagnose van ziekten.

door Amarilis In Memorian

Als je moet praten en me of Beto Volpe niet kunt vinden, is dit een veel evenwichtiger optie, Beto, je kunt ook je bericht sturen. Misschien kan ik er even over doen. Ik controleer de berichten om 20 uur, kort daarna, eigenlijk om 00 uur.
Het wordt voor mij, dit hele gedoe, steeds moeilijker om te typen.
En ik heb uiteindelijk een interval nodig tussen de ene alinea en de andere.

Maar wees zeker van één ding dat ik heb geleerd:

Tijd en geduld lossen zo ongeveer alles op!
----------------------------Privacy Wanneer u dit bericht verzendt, houdt dit in dat u ons privacy- en gegevensbeheerbeleid hebt gelezen en geaccepteerd [/ acceptatie]

Aanbevolen literatuur op deze blog

Suggesties voor lezen

Hi! Jouw mening is altijd belangrijk. iets te zeggen? Het is hier! Nog vragen? We kunnen hier beginnen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw feedbackgegevens worden verwerkt.

Automattic, Wordpress en Soropositivo.Org en ik doen alles wat in onze macht ligt met betrekking tot uw privacy. En we zijn altijd bezig met het verbeteren, verbeteren, testen en implementeren van nieuwe technologieën voor gegevensbescherming. Uw gegevens zijn beschermd en ik, Claudio Souza, werk op deze blog 18 uren of dagen om, onder vele andere dingen, de veiligheid van uw informatie te waarborgen, omdat ik de implicaties en complicaties van eerdere en uitgewisselde publicaties ken. Ik accepteer het Privacybeleid van Soropositivo.Org Ken ons privacybeleid

Moet je chatten? Ik probeer hier te zijn op het moment dat ik het liet zien. Als ik niet antwoord, was het omdat ik het niet kon doen. Eén ding weet je zeker. Ik beantwoord ALTIJD antwoord
%d Bloggers als volgt uit: