28 C
São Paulo
5, december, 2019

Lipodystrofie geassocieerd met HIV | Lipohypertrofie, lipoatrofie en lipoxigrofie

CD4

Welnu, HIV-geassocieerde lipodystrofie is een bekend syndroom in de geneeskunde dat voorkomt bij HIV-geïnfecteerde patiënten die antiretrovirale therapie krijgen.

En helaas begon dit probleem in 1997 te verschijnen, kort na de implantatie van de drievoudige therapie, in het bijzonder, verbonden met de IP (Protease-inhibitoren)

Lipodystrofie geassocieerd met HIV

Introductie

Lipodystrofie
Al deze problemen en ...

Merk op dat het onderwerp 'diversiteit' heeft, omdat de kenmerken van het met HIV geassocieerde lipodystrofiesyndroom lipoatrofie, lipohypertrofie of een combinatie van beide zijn.

Voor deze aandoening verwijst lipoatrofie dus naar het verlies van perifeer subcutaan vetweefsel, meestal in het gezicht (malari en temporale gebieden), ledematen en billen.

Aan de andere kant verwijst lipohypertrofie naar de ophoping van visceraal vetweefsel, een laag dorsocervicaal vet dat bekend staat als de "buffelbult", evenals borsthypertrofie bij mannen en vrouwen, met vergrote nek en in sommige gevallen lipomen.

Het met HIV geassocieerde lipodystrofysyndroom treedt dus ook op met hyperlipidemie, insulineresistentie, hyperglycemie en endotheeldisfunctie, verhoog het risico op hart- en vaatziekten.

Tegenwoordig, in de XXIe eeuw, worden in de twintigste eeuw lipohypertrofie en lipoatrofie beschouwd als afzonderlijke entiteiten die bij een enkel syndroom betrokken zijn.

Aangezien er geen uniforme morfologische veranderingen, en de risicofactoren en metabole veranderingen zijn verschillend voor lipoatrofie en lipohypertrofie en als lipoatrofie en lipohypertrofie zijn moeilijk te behandelen, en de behandeling is duur, preventie is het doel.

Wanneer preventie niet mogelijk is, is het doel om het hart- en vaatziektenrisico van de patiënt te verminderen en de psychologische stress te verminderen die wordt veroorzaakt door ongewenste veranderingen in lichaamsvorm.

Lipodystrofie geassocieerd met HIV Etiologie

Een virus
Een herpes-virus dat wordt aangevallen door antilichamen

De exacte etiologie van HIV-geassocieerde lipodystrofie is nog steeds onduidelijk. Het wordt beïnvloed door het type antiretrovirale therapie en de duur van de behandeling.

Behandelingsschema's die proteaseremmers (PI) en thymidine-analoge nucleoside reverse transcriptaseremmers (NRTI's) bevatten, zijn meer vaak geassocieerd met het syndroom.

En hoewel IP's vaak in verband worden gebracht lipohypertrofie en de effecten ervan op het vetmetabolisme en de insulineresistentie. NRTI's, stavudine en zidovudine, waren direct betrokken bij lipoatrofie.

De effecten van NRTI's lijken te worden verhoogd of versneld in combinatie met PI's.

De manifestaties van HIV-geassocieerde lipodystrofie verschillen van die patiënten die alleen NRTI. In combinatie met NRTI, PI's, is er een grotere toename van visceraal vet, hyperinsulinemie, insulineresistentie en dyslipidemie.

HIV-geassocieerde lipodystrofie

Bovendien is het mogelijk dat het gemengde syndroom het gevolg is van behandeling met beide klassen antiretrovirale middelen. Risicofactoren voor lipoatrofie zijn eerdere NRTI-therapie, gevorderde leeftijd, lage BMI vóór antiretrovirale therapie, blank ras en IP-gebruik gedurende meer dan twee jaar [1]. Risicofactoren voor HIV-lipoxytrofie zijn ouder dan 40 jaar, vrouwelijk geslacht, BMI> 25, laag CD4-niveau, gebruik van thymidine-analogen en proteaseremmers. De combinatie van een langere duur van HIV-infectie, een afname van het aantal CD4-cellen en een hoge virale belasting kan een onafhankelijke risicofactor zijn voor antiretrovirale therapie.

epidemiologie

De prevalentie van met HIV geassocieerde lipodystrofie is moeilijk vast te stellen omdat er een casusdefinitie ontbreekt.

Vanaf 2014 varieerde de prevalentie van 10% tot 80% onder alle mensen met HIV wereldwijd. Vrouwen hebben een verhoogd risico op lipodystrofie dan mannen.

Vrouwen (tussen apen) rapporteren ook vaker accumulatie van buik- en borstvet en hypertriglyceridemie. Mannen zijn vaker dan vrouwen om vetdepletie van het gezicht en ledematen, hypertensie en hypercholesterolemie te melden.

De prevalentie varieert van 13% tot 67% voor lipoatrofie en van 6% tot 93% voor lipohypertrofie. De prevalentie van personen met een combinatie van lipoatrofie en lipohypertrofie varieert van 20% tot 29%.

Lipodystrofie geassocieerd met HIV Pathofysiologie

De onderliggende mechanismen geassocieerd met HIV-geassocieerde lipodystrofie zijn pro-inflammatoire cytokines met een verhoogde ervaring die een stressresonantie in adipocyten induceren die leidt tot fysieke schade aan cellen. Mitochondriale toxiciteit, insulineresistentie, genetica worden ook verondersteld enkele van de pathofysiologische mechanismen te zijn die verband houden met de ontwikkeling van met HIV geassocieerde lipodystrofie. Lipoatrofie is in verband gebracht met ernstige mitochondriale disfunctie en ontsteking. Lipohypertrofie is in verband gebracht met discrete mitochondriale disfunctie en cortisolactivatie die worden gestimuleerd door een ontsteking. Bovendien waren zowel lipoatrofie in het onderlichaam als lipohypertrofie in de buik geassocieerd met metabolische veranderingen die vergelijkbaar zijn met het metabool syndroom, met name dyslipidemie en insulineresistentie.

Lipodystrofie geassocieerd met HIV en zijn geschiedenis en fysica

Lipodystrofie kan zich ontwikkelen bij mannen, vrouwen en kinderen. Lipoatrofie is het meest merkbaar op het gezicht, maar kan ook zichtbaar zijn op de ledematen en billen. Lipohypertrofie wordt gekenmerkt door een duidelijke toename van visceraal vetweefsel dat de buikomtrek verhoogt. Het kan ook worden gezien als vergroting van dorsocervicaal vetweefsel, bekend als "buffalo hump", en borsthypertrofie bij mannen en vrouwen. Verhoogde supraclaviculaire vetgrootte en vetophoping in de voorhals worden waargenomen. Soms zie je schaamlipomen of meerdere angiolipomen. Verschillende angiolipomen worden geassocieerd met PI-therapie.

Gewoonlijk verschijnen de fysieke tekenen van lipodystrofie geleidelijk. Ze nemen in ernst toe voor een periode van 18 tot 24 maanden. Dit volgt op stabilisatie voor de komende twee jaar.

Niet-nucleoside reverse transcriptaseremmers

Het syndroom kan een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven van een persoon, zowel fysiek als psychologisch. Fysiek gezien kan een verhoogde buikomtrek leiden tot symptomen van opgezette buik, gastro-oesofageale reflux en moeite met trainen. Slaapstoornissen kunnen optreden als gevolg van een vergrote nek, en significante borsthypertrofie kan plaatselijke pijn veroorzaken. Psychologisch gezien kunnen patiënten met HIV-geassocieerde lipodystrofie angst, depressie en verlies van zelfrespect ervaren. Bij sommige groepen patiënten kan lipodystrofie zo schrijnend zijn dat patiënten antiretrovirale medicatie staken.

Om te helpen met $ 10,00
Om te helpen met $ 20,00
Om te helpen met $ 50,00
Om te helpen met $ 100.00
Gerelateerde artikelen die u misschien leuk vindt om te lezen

Hi! Wil je er wat over nadenken? Nee? Ok! Overweeg dit onderwerp te beoordelen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw feedbackgegevens worden verwerkt.

Automattic, Wordpress en Soropositivo.Org en ik doen alles wat in onze macht ligt met betrekking tot uw privacy. En we zijn altijd bezig met het verbeteren, verbeteren, testen en implementeren van nieuwe technologieën voor gegevensbescherming. Uw gegevens zijn beschermd en ik, Claudio Souza, werk op deze blog 18 uren of dagen om, onder vele andere dingen, de veiligheid van uw informatie te waarborgen, omdat ik de implicaties en complicaties van eerdere en uitgewisselde publicaties ken. Ik accepteer het Privacybeleid van Soropositivo.Org Ken ons privacybeleid