Atazanavir / Reyataz Andere antiretrovirale A-proteaseremmers

Standaardafbeelding
Antiretrovirale middelen antiretrovirale Viral Load Sorodiscordante koppels HIV-infectie Jeugd en aids Wat is CD4

Atazanavir is een proteaseremmer. Dit zijn de nieuwe remedies die Dráuzio Varella in een video doet. Atazanavir is echter veel nieuwer en beter voorbereid. Heeft het ongemakkelijke bijwerkingen?

Yes!

Maar veel meer "Lights" dan die van Mara en ik op een dag.

Atazanavir / Reyataz

Wat is atazanavir?

Atazanavir is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om te behandelen HIV. Het wordt verkocht onder de merknaam. Reyataz, maar er zijn ook generieke versies beschikbaar. Het wordt ingenomen in combinatie met andere antiretrovirale geneesmiddelen.

De gebruikelijke dosis atazanavir bij volwassenen is eenmaal daags 300 mg. Dit kan worden ingenomen als een capsule van 300 mg ingenomen met 10 mg ritonavir (te vertalen) (een geneesmiddel-potentiator). Als alternatief kan de gecombineerde pil Evotazmet 300mg van atazanavir en 150mg van cobicistat (ook te vertalen) - dit gebeurt in alfa-teen volgorde, gehoorzaam aan mijn bronnen (een versterkend geneesmiddel) en dit kan eenmaal daags worden ingenomen.

Atazanavir

Hoe werkt atazanavir?

Atazanavir is een klasse geneesmiddelen die bekend staat als proteaseremmers. Uw arts zal atazanavir voorschrijven als onderdeel van uw hiv-behandeling samen met antiretrovirale middelen uit een andere klasse geneesmiddelen. Het is belangrijk om elke dag alle voorgeschreven medicijnen in te nemen. Elke klasse medicijnen werkt op een andere manier tegen HIV.

Het doel van een HIV-behandeling is om het niveau van HIV in uw lichaam te verlagen (viral load). In het ideale geval moet uw virale lading zo laag zijn dat deze niet detecteerbaar is - meestal minder dan 50 kopieën van virussen per ml bloed. Het nemen van een hiv-behandeling en het hebben van een niet-detecteerbare virale belasting beschermt het immuunsysteem en voorkomt dat hiv wordt overgedragen op een andere persoon tijdens seks.

Atazanavir

Hoe kan ik atazanavir nemen?

U moet atazanavir innemen met een grote maaltijd of een snack om uw lichaam te helpen het medicijn te absorberen.

Behandeling voor HIV werkt het beste als u het elke dag inneemt. Wanneer zou het een goed moment zijn om de behandeling te plannen? Denk aan uw dagelijkse routine en wanneer u het gemakkelijker vindt om de behandeling te doen.

Als u een dosis atazanavir vergeet in te nemen, neem deze dan in zodra u zich het voedsel herinnert. Als het bijna tijd is voor uw volgende dosis, sla dan de gemiste dosis over en ga terug naar uw normale doseringsschema.

Als u regelmatig vergeet om de behandeling te nemen of als u het om een ​​andere reden niet gebruikt, is het belangrijk om dit met uw arts te bespreken.

Atazanavir

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van atazanavir?

Alle medicijnen hebben mogelijke bijwerkingen. Dat is het Het is een goed idee om met uw arts te praten over mogelijke bijwerkingen voordat u begint met het innemen van een geneesmiddel. Als u iets voelt dat een bijwerking zou kunnen zijn, praat dan met uw arts over wat u kunt doen. Een volledige lijst van bijwerkingen, inclusief minder vaak voorkomende bijwerkingen, moet worden opgenomen in de bijsluiter bij het atazanavir-pakket.

Over het algemeen verdelen we de bijwerkingen in twee typen:

Vaak - een bijwerking die optreedt bij minstens één op de honderd mensen (meer dan 1%) die dit geneesmiddel innemen.

Zelden - een bijwerking die optreedt bij minder dan één op de 100 mensen (minder dan 1%) die dit geneesmiddel gebruiken.

De vaak voorkomende bijwerkingen van atazanavir zijn onder meer:

 • hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, indigestie, vermoeidheiduitslag, verhoogde bilirubinespiegels, soms leidend tot geelzucht.

Wanneer genomen als Evotaz, er zijn meldingen dat sommige andere bijwerkingen gebruikelijk zijn, waaronder:

 • verhoogde eetlust, slaapproblemen, abnormale dromen, duizeligheid, verandering in smaak, zwelling, flatulentie, droge mond.

Het ontwikkelen van een beetje geel worden van de huid en / of ogen (geelzucht) komt vrij vaak voor bij het gebruik van atazanavir, vooral wanneer u het geneesmiddel voor het eerst start. Hoewel dit misschien alarmerend lijkt, is het onschadelijk en betekent niet dat uw lever is beschadigd of helemaal niet werkt.

In zeldzame gevallen kan atazanavir een overgevoeligheids (allergische) reactie veroorzaken. Als u uitslag krijgt met andere symptomen zoals koorts, raadpleeg dan een arts.

vAtazanavir

Heeft atazanavir een wisselwerking met andere geneesmiddelen?

Vertel uw arts en apotheker altijd over andere geneesmiddelen of geneesmiddelen die u gebruikt. Dit omvat alles wat is voorgeschreven door een andere arts, medicijnen die je hebt gekocht van een straatchemicus, kruiden- en alternatieve behandelingen en recreatieve of chems drugs.

Sommige medicijnen of medicijnen zijn niet veilig als ze samen worden gebruikt - de interactie kan verhoogde en gevaarlijke niveaus veroorzaken of kan een of beide medicijnen verhinderen te werken. Andere interacties tussen geneesmiddelen zijn minder gevaarlijk, maar moeten nog steeds serieus worden genomen. Als de niveaus van een medicijn worden beïnvloed, moet u mogelijk de dosis die u neemt wijzigen. Dit moet alleen worden gedaan op basis van het advies van uw hiv-arts.

Een lijst met geneesmiddelen waarvan bekend is dat ze een interactie aangaan met atazanavir, moet worden opgenomen in de bijsluiter van atazanavir. Vertel het uw arts als u een van deze geneesmiddelen en andere geneesmiddelen gebruikt die niet op de lijst staan.

U mag atazanavir niet gebruiken met een van de volgende geneesmiddelen:

 • alfuzosin
 • astemizol
 • bepridil
 • cisapride
 • dihydroergotamine
 • ergonovine
 • ergotamine
 • nogmaals bedankt
 • lovastatine
 • methylergonovine
 • midazolam (oraal)
 • pimozide
 • quetiapine
 • kinidine
 • rifampicine
 • sildenafil (indien gebruikt voor de behandeling van pulmonale arteriële hypertensie)
 • simvastatine
 • kruid van St
 • terfenadine
 • triazolamJohn.

Als u atazanavir inneemt, is het vooral belangrijk om uw arts of apotheker te raadplegen voor HIV voordat u andere geneesmiddelen gebruikt, omdat deze een wisselwerking kunnen hebben met atazanavir of ritonavir of colbicistate enhancers.

Geneesmiddelen die de zuurgraad van de maag en het maag-darmkanaal beïnvloeden, kunnen verhinderen dat atazanavir wordt opgenomen, wat betekent dat het mogelijk niet effectief is bij het onderdrukken van HIV. Deze omvatten indigestie en maagzuurremedies, protonpompremmers en H2-receptorantagonisten. Neem contact op met uw arts als u dit soort drugs gebruikt, ook al is het maar af en toe.

Atazanavir

Kan ik atazanavir tijdens de zwangerschap gebruiken?

Als u overweegt om een ​​baby te krijgen, of denkt dat u zwanger bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts over welke combinatie van anti-HIV-medicijnen voor u geschikt zou zijn. Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap een antiretrovirale behandeling te ondergaan om overdracht van HIV van de moeder naar de baby te voorkomen.

De Britse HIV Association (BHIVA) beveelt aan dat vrouwen die al anti-HIV-medicijnen gebruiken en die zwanger worden, dezelfde medicijnen blijven gebruiken tijdens de zwangerschap. Daarnaast vermeldt BHIVA atazanavir (in combinatie met andere geneesmiddelen) als een optie die kan worden aanbevolen voor vrouwen die een hiv-behandeling starten tijdens de zwangerschap, afhankelijk van hun individuele omstandigheden.

Vrouwen met hiv wordt geadviseerd geen borstvoeding te geven omdat HIV kan worden overgedragen in de moedermelk. Sommige vrouwen kiezen er echter voor om borstvoeding te geven. Atazanavir mag niet worden gebruikt tijdens de borstvoeding, omdat een kleine hoeveelheid van het geneesmiddel in de moedermelk terecht kan komen.

Atazanavir

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van atazanavir?

Alle medicijnen hebben mogelijke bijwerkingen. Het is een goed idee om uw arts te raadplegen over mogelijke bijwerkingen voordat u begint met het innemen van een geneesmiddel. Als u iets voelt dat een bijwerking zou kunnen zijn, praat dan met uw arts over wat u kunt doen. Een volledige lijst van bijwerkingen, inclusief minder vaak voorkomende bijwerkingen, moet worden opgenomen in de bijsluiter bij het atazanavir-pakket.

Over het algemeen verdelen we de bijwerkingen in twee typen:

Vaak - een bijwerking die optreedt bij minstens één op de honderd mensen (meer dan 1%) die dit geneesmiddel innemen.

Zelden - een bijwerking die optreedt bij minder dan één op de 100 mensen (minder dan 1%) die dit geneesmiddel gebruiken.

De vaak voorkomende bijwerkingen van atazanavir zijn onder meer:

 • hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, indigestie, vermoeidheid, huiduitslag, verhoogde niveaus van bilirubine, soms leidend tot geelzucht.

Wanneer genomen als Evotaz, er zijn meldingen dat sommige andere bijwerkingen gebruikelijk zijn, waaronder:

 • verhoogde eetlust, slaapproblemen, abnormale dromen, duizeligheid, verandering in smaak, zwelling, flatulentie, droge mond.

Het ontwikkelen van een beetje geel worden van de huid en / of ogen (geelzucht) komt vrij vaak voor bij het gebruik van atazanavir, vooral wanneer u het geneesmiddel voor het eerst start. Hoewel dit misschien alarmerend lijkt, is het onschadelijk en betekent niet dat uw lever is beschadigd of helemaal niet werkt.

Atazanavir

In zeldzame gevallen kan atazanavir een overgevoeligheids (allergische) reactie veroorzaken. Als u uitslag krijgt met andere symptomen zoals koorts, raadpleeg dan een arts.

Kunnen kinderen atazanavir nemen?

Atazanavir is goedgekeurd voor gebruik bij kinderen van 6 of ouder. De Reyataz Poeder is ook beschikbaar voor kinderen gedurende 3 maanden.

Overleg met uw arts

Als je die hebt bezorgdheid over uw behandeling of met andere aspecten van uw gezondheid, is het belangrijk om uw arts erover te raadplegen.

Als u bijvoorbeeld een symptoom of een bijwerking hebt of als u elke dag moeite heeft om de behandeling te krijgen, is het belangrijk dat uw arts dat weet. Als u andere medicijnen of recreatieve drugs gebruikt, of als u een andere medische aandoening heeft, is dit ook belangrijk voor uw arts.

Het opbouwen van een relatie met een arts kan enige tijd duren. U kunt zich zeer op uw gemak voelen om met uw arts te praten, maar sommige mensen vinden dit moeilijker, vooral als het gaat om seks, geestelijke gezondheid of symptomen die zij gênant vinden. Het is ook gemakkelijk om de dingen te vergeten waar je over wilde praten.

PREP

Het voorbereiden van een afspraak kan erg nuttig zijn. Neem de tijd om na te denken over wat je gaat zeggen. Misschien vindt u het handig om eerst met iemand te praten of notities te maken en deze naar uw afspraak te brengen. Onze online tool Het gespreks punten kan je helpen je voor te bereiden op je volgende bezoek - bezoek www.aidsmap.com/talking-points

Ga naar asdo voor meer informatie over dit medicijn atazanavir antiretrovirale geneesmiddelen in AZ.

Vertaald door Cláudio Afonso de Souza do Original in Atazanavir Op 19 juni 2019.

Oorspronkelijk geplaatst door Greta Hughson

DE VEERKRACHT IS IETS DAT JE ELKE KEER EEN DAG BOUWT.

Wanneer het pad moeilijk wordt, kunnen we de reis alleen maar verharden!


Atazanavir

Een serieuze opportunistische ziekte: TB is een bepalende ziekte van 에이즈

De onderstaande teksten kunnen u interesseren!

Hi! Jouw mening is altijd belangrijk. iets te zeggen? Het is hier! Nog vragen? We kunnen hier beginnen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw feedbackgegevens worden verwerkt.

Automattic, Wordpress en Soropositivo.Org en ik doen alles wat in onze macht ligt met betrekking tot uw privacy. En we zijn altijd bezig met het verbeteren, verbeteren, testen en implementeren van nieuwe technologieën voor gegevensbescherming. Uw gegevens zijn beschermd en ik, Claudio Souza, werk op deze blog 18 uren of dagen om, onder vele andere dingen, de veiligheid van uw informatie te waarborgen, omdat ik de implicaties en complicaties van eerdere en uitgewisselde publicaties ken. Ik accepteer het Privacybeleid van Soropositivo.Org Ken ons privacybeleid

%d Bloggers als volgt uit: